Κροταφογναθική διάρθρωση ονομάζεται η άρθρωση που συνδέει την κάτω γνάθο με το κρανίο και η οποία μας βοηθά στο να ανοιγοκλείνουμε το στόμα και να κινούμε την κάτω γνάθο.

Συχνά πόνος στην περιοχή του προσώπου μπορεί να οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία ή παθολογία των κροταφογναθικών αρθρώσεων. Το δυσλειτουργικό σύνδρομο της κροταφογναθικής διάρθρωσης είναι μια παθολογική κατάσταση που συχνά συνοδεύεται με στοματοπροσωπικό πόνο ή και άλλα συμπτώματα και ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Από μελέτες έχει βρεθεί ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού  θα παρουσιάσει κάποια στιγμή συμπτώματα του συνδρόμου αυτού, αλλά πολλοί ούτε καν το συνειδητοποιούν, ενώ μόνο ένα 5% ως 25% θα αναζητήσει θεραπεία.Τα πιο συχνά σημάδια δυσλειτουργίας των κροταφογναθικών αρθρώσεων είναι:
  • Πόνος μέσα και γύρω από το αυτί, που   επεκτείνεται στο πρόσωπο
  • Ευαισθησία στους μασητήριους μύες
  • Ήχος, συνήθως σαν «κλικ», όταν ανοίγετε ή κλείνετε το στόμα
  • Δυσκολία στην διάνοιξη του στόματος
  • Πόνος κατά τη μάσηση, το χασμουρητό ή  την ευρεία διάνοιξη του στόματος
  • Ξύπνημα με πόνο ή αίσθημα "τάσης" στις  γνάθους ή στους μύες του προσώπου 
  • Γνάθοι  που "κλειδώνουν" ή φεύγουν από την θέση τους
  • Ειδικού τύπου πονοκέφαλοι που εκτείνονται στον αυχένα
Ο ορθοδοντικός μπορεί να σας βοηθήσει στη διάγνωση της αιτιολογίας και στη θεραπεία ανάλογων προβλημάτων.

 

Συνήθως ο στόχος της θεραπείας είναι η αποκατάσταση μιας σταθερής σύγκλεισης των δοντιών που θα οδηγήσει σε σωστή σχέση των γνάθων ώστε να αποκατασταθεί και η σωστή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος συνολικά.

Συχνά σε περιστατικά συνδρόμου κροταφογναθικής δυσλειτουργίας κατασκευάζεται ένας ειδικός γναθολογικός   νάρθηκας ο οποίος έχει σαν στόχο να μειώσει το σφίξιμο ή και το τρίξιμο των δοντιών που προκαλεί καταπόνηση στους μυς ή να διορθώσει τη σχέση των γνάθων.

Σε βαρύτερες περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία ο ορθοδοντικός θα σας κατευθύνει σε πιο εξειδικευμένο ιατρό και σε συνεργασία με αυτόν θα συμβάλλει στην αποτελεσματική θεραπεία της περίπτωσης. 


Voog. Make a website.